De Kracht van retraites

Het wordt weer mooi weer en de zomervakantie komt dichterbij. De zomervakantie is de tijd om weer rust te komen en bij te tanken. Veelal gaan wij tijdens onze vakanties de deur uit naar een andere omgeving om ons weer helemaal op te laden. Vakantie komt van het Latijnse ‘vacare’ dat ‘leeg maken’ betekent.

Dit ‘leeg’ maken is ook noodzakelijk om in je eigen spiegel te kijken. Te kijken of we op koers zijn in ons leven. Tijdens de drukte van alledag hebben wij daar niet veel tijd voor. De dagen vliegen als het ware voorbij en we nemen maar weinig tijd om even in onze ‘innerlijke spiegel’ te kijken.

In alle grote filosofische tradities wordt gewezen op het belang van retraites. Dit zijn eigenlijk ‘vakanties’, waar je even vrijgesteld bent van je dagelijkse verplichtingen en de tijd hebt om je te bezinnen op je eigen situatie. In de tijd dat wij met een kleine groep naar India gingen in het kader van de ondersteuning van charitatieve projecten en in diverse ashrams verbleven, kwamen wij Mr. Kurban tegen. Zijn grote passie was om een prachtige ashram te bouwen gewijd aan Sri Aurobindo in het middengebergte van de Himalaya. Hij leerde ons dat een ashram voor hem een plek was met vele stille hoekjes waar je in alle rust in je eigen spiegel kon kijken om te ontdekken wie je in werkelijkheid bent. Wij hebben deze gedachte overgenomen en hebben geprobeerd dit vorm te geven in de retraitecentra in Egmond aan den Hoef en in Brognon, Noord-Frankrijk.

Ashrams en retraitecentra lijken op een oase: mensen die er komen willen tot rust komen en gevoed worden. Het gaat om tot rust komen en gevoed worden op fysiek, geestelijk en spiritueel niveau. De ashrams en retraitecentra hoeven geen religieuze instellingen te zijn, het gaat er om dat men helemaal kan ontspannen en tot rust kan komen om weer opgeladen en met nieuwe energie verder te gaan in het leven.

De vraag is wat de werkzame factoren zijn die het verblijf tot werkelijke retraite maken. Ik denk dat de belangrijkste factor de aanwezigheid is van een sanga. Dit woord laat zich moeilijk vertalen, maar een toepasselijke vertaling zou kunnen zijn ‘goed gezelschap’. De kenmerken van een sanga kunnen als volgt worden samengevat:

– er is een gezamenlijk focuspunt (het waarom van de retraite)
– het is een veilige omgeving
– iedereen is gelijkwaardig
– er wordt ‘gewerkt’ voor het welzijn van het geheel en niet alleen voor het welzijn van een individu
– de sanga mag niet te homogeen zijn (dan heeft iedereen dezelfde ‘blinde vlekken’ hetgeen het proces niet ten goede komt).

Juist onze stressvolle samenleving is het belangrijk om in onze vakanties tijd in te ruimen voor een retraite. Er zijn zoveel redenen om in retraite te gaan. Hier zijn er een paar (ter inspiratie):

Tien redenen om in retraite te gaan
1.       Lichamelijke en geestelijk tot rust te komen
2.       Stapje terug doen om naar je eigen situatie te kijken vanaf een grotere afstand
3.       Tijd nemen voor bezinning en om jezelf beter te leren kennen
4.       Het vinden van de balans en fundament in je leven
5.       Het vinden van creatieve oplossingen voor de vragen in je leven
6.       Afvragen wat het doel in je leven is en of je op de goede weg bent
7.       Je laten inspireren door universele kennis
8.       Tijd hebben voor verstilling en meditatie
9.       In harmonie komen met je omgeving
10.   Verwerking van grote veranderingen in je leven

Een retraite doe je niet één keer in je leven, retraites heb je regelmatig nodig, net als vakantie. Retraites dragen bij aan een betere innerlijke balans en derhalve aan een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het is wonderlijk dat zoiets eenvoudigs als een retraite zo’n sterke uitwerking heeft. In onze samenleving zien we gelukkig dat meer en meer mensen de waarde van de retraite gaan herkennen. Hopelijk zet deze trend zich door.

Wil je reageren op deze blog? Stuur een mailtje

Voor het retraiteprogramma van de SFM, klik hier.

Auteur: Mehdi Jiwa